Airport Hotel

Semester 9, Design

Brief : 

Navi Mumbai International Airport is a greenfield international airport now under construction at Ulwe Kopar- Panvel, Maharashtra, India. It will be the Mumbai Metropolitan Region’s second international airport, serving as India’s first urban multi-airport system alongside Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport (CSIA). In light of this, new commercial infrastructure, such as conference centers, business hubs delineated in municipal planning, and airport hotels dedicated to business travelers will be required in the vicinity of the airport. Airport hotels are hotels that offer accommodation and, are located outside the terminal, but on the airport’s property. The goal of the semester 9 design exercise would be to learn how to create a global-standard hospitality infrastructure, focusing on an airport hotel, so that a possible business client could be served.

Mentor: 

Ar. Kiran Rao, Ar. Parikshit Waghdhare, Ar. Rajan Subhedar, Ar. Vilas Avachat, Ar. Manmohit C, Ar. Prasad A.

Students:

The hotel was conceptualized in a way to integrate nature and geometry into the built form. The idea was to create a myriad of experiences for the oncoming travelers. Since the clientele would majorly be travelers, business-oriented people and airport staff, the idea was to design the hotel efficiently in terms of services and attract customers by adding and highlighting different recreational spaces in to the built form. The keywords for the project would be Natural, Organic, Porous and Inward-Outward. The built mass was oriented keeping in mind the direction of the airport view and the existing wind conditions. The form split into 2 L shaped wings, with a central atrium that would act as the spine of the project. The business areas along with dining and congregation facilities like the banquet hall, 24-hr restaurant, bar and deli were zoned on the lower floors of the structure, while the residential facilities were zoned facing the East direction, with spaces like the specialty restaurant, gym, swimming pool area, recreational decks highlighted, by jutting them out of the built form. The elevational treatment also followed suit, to highlight the structure from a distance. Natural elements like planters were organized in an organic pattern along the east façade. While the west façade which would be the entry side to the project, portrayed a geometric look, with its triangular balconies protruding out.
error: Content is protected !!